Omezení pohybu od 1.3.2021 - tiskopisy, doplňující informace

Zveřejněno dne 01. března 2021

Od 1.3.2021 na dobu do 21.3.2021 vstupuje v platnost mimořádné opatření týkající se omezení pohybu osob. Dochází k němu v době, kdy pandemie z důvodu výskytu nového koronaviru SARS CoV-2 trvá již rok a dle zveřejňovaných informací o počtu pacientů hospitalizovaných v nemocnicích ve vážném stavu a o počtu mrtvých na území České republiky, je situace již delší dobu velmi špatná a stále se zhoršuje. To, že schválené mimořádné opatření obsahuje řadu nelogičností zejména při pobytu v přírodě, je zřejmé, avšak je třeba je dodržovat, neboť účelem mimořádného opatření je zamezení vzájemných kontaktů a tím šíření viru. V současné chvíli bychom měli mít na zřeteli především ubývající volná lůžka v nemocnicích, vyčerpaný zdravotnický personál, zmařené lidské životy a zdravotní následky u pacientů s těžším průběhem nemoci. 

V příloze jsou zveřejněny odpovědi na dotazy a vzory tiskopisů pro pohyb mezi okresy.    

Obecně nyní platí, že: pohybovat se v rámci zaměstnání, nezbytných nákupů v otevřených provozovnách, vyšetření u lékařů se lze v rámci jednoho okresu bez jakéhokoliv potvrzení. Na nákup může cestovat pouze nezbytný počet osob.

Sportovat a procházet se lze pouze na celém území obce, kde mám bydliště, příp. zvolený pobyt (např. na chatě, u přítelkyně/přítele) a to v době od 5:00 do 21:00 hodin. V noci mohu venčit psa, avšak pouze do vzdálenosti 500 m od místa bydliště (zvoleného pobytu). Při těchto aktivitách by se neměly stýkat osoby, které spolu nesdílí jednu domácnost.  

Zveřejnila: Helena Moudrá