Informace o preventivní akci Policie ČR

Zveřejněno dne 07. ledna 2022

Dne 16.12.2021 byla na internetových stránkách obce zveřejněna tisková zpráva Policie ČR jako preventivní článek o případech podvodného jednání, kterým podvodníci útočí na seniory tím, že jim telefonují na pevné linky a pod smyšlenými legendami se vydávají za jejich vnuky, syny, lékaře či jiné příbuzné a známé s cílem získat od seniorů finanční prostředky. Protože smyšlených historek je celá řada a případy podvodů se bohužel stále objevují, přistoupila Policie České republiky k dalšímu preventivnímu opatření - aktivní osvětě prostřednictvím telefonního kontaktu realizovaného robotem. Telefonní vzkaz s varováním Policie ČR poskytuje linka 1188.

Vybraným seniorům se staročeskými jmény a pevnými linkami proto doma v náhodně vybraných časech vyzvání telefon s následujícím sdělením:

Dobrý den, varování Policie České republiky. Věnujte, prosím, pozornost tomuto oznámení. Pokud se Vás bude někdo snažit přesvědčit, že je Váš příbuzný nebo že Vašeho příbuzného zastupuje jako doktor či notář a bude od Vás chtít poslat peníze na účet nebo si je bude chtít u Vás sám vyzvednout, vždy si tuto informaci ověřte a v případě podezření kontaktujte, prosím, Policii České republiky, a to na telefonním čísle 158. Děkujeme. Policie České republiky.

Jak již bylo dříve uvedeno: Pomoci seniorům můžeme všichni tím, že je s uvedeným jednáním seznámíme a budeme seniory ve svém okolí varovat, aby byli opatrní a s případným telefonátem, kdy je požadována finanční pomoc, se nejdříve svěřili někomu ve svém okolí a informaci o nutné pomoci svým blízkým si nejdříve ověřili.

Zveřejnila: Helena Moudrá