Sdělení k objízdné trase na místní komunikaci "Leská cesta"

Zveřejněno dne 31. března 2020

Upozorňujeme řidiče, že v současné době není průjezd motorových vozidel mimo dopravní obsluhu na místní komunikaci v katastrálním území obce Petrovice na tzv. "Leské cestě" povolen. 

Stanovení objízdných tras při uzávěrce silnice II/405 v ul. Masarykova v Okříškách prováděla odborná firma, která posuzovala možnou průjezdnost  silnic III. třídy a místních komunikací na těchto objízdných trasách. Neboť by volný průjezd místní komunikace tzv. Leské cesty umožnil nerespektování objízdné trasy vozidlům osobní tranzitní dopravy Třebíč – Jihlava, která je vedena po silnici III/4057 (Krahulov – Hvězdoňovice – směr Pokojovice – Okříšky) a tudíž nebezpečnost při průjezdu Petrovicemi (především u kapličky a v zatáčce a křižovatce nad ní), bylo nutné průjezd omezit dopravními značkami. Z uvedeného důvodu jsou za bytovým domem instalovány značky B1 – zákaz vjezdu všech vozidel v obou směrech a dodatkové tabulky.

Objízdná trasa po místní komunikaci „Leská cesta“ je stanovena jako objízdná pro veškerou autobusovou dopravu a složky IZS a dopravní obsluhu. Dle vyhl. č. 294/2015 Sb., vyhláška, kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích, v platném znění, se „dopravní obsluhou“ rozumí vozidla zajišťující zásobování nebo lékařské, opravárenské, údržbářské, komunální a podobné služby, vozidla přepravující osobu těžce zdravotně postiženou, vozidla taxislužby a vozidla, jejichž řidiči, provozovatelé nebo přepravované osoby mají v místech za značkou bydliště, ubytování, sídlo nebo nemovitost.

Obec Petrovice, která je majitelem a správcem místní komunikace „Leské cesty“, od začátku však navrhovala udělování výjimek pro provoz na této komunikaci, což však na žádost jedno z účastníku řízení nebylo Městským úřadem Třebíč, jako příslušným správním úřadem, povoleno.

Celá informace starosty obce je zveřejněna v příloze.

Zveřejnila: Helena Moudrá. 

Aktualizovala: Helena Moudrá dne 31.3.2020

Dokumenty ke stažení